Bio

Syntynyt: 8.9.1992 Vaasassa, Suomessa
Asuu: Göteborgissa, Ruotsissa
Seura: IFK Göteborg orientering
Kasvattajaseura: Vaasan suunnistajat
Tekee: Suunnistaa eliittitasolla, opiskelee lääkäriksi
Perhe: Äiti, isä ja kaksi pikkusisarusta
Valmentaja: Äiti Maritta Nurmi

Nuorten maailmanmestari tähtää huipulle

Suunnistuksen nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi on urheilija, joka on päässyt huipulle monipuolisen urheilutaustansa ja myöhemmän erikoistumisen ansiosta. Lukioikään saakka Kirsi panosti yhtä paljon uintiin, mutta tehtyään lajivalintansa ja valittuaan urheilulukion Vöyrillä, hänestä tuli neljässä vuodessa maailman paras nuori suunnistaja. Nopean kehityksen jälkeen Kirsin ensimmäinen vuosi aikuisurheilussa täyttyi loukkaantumisista ja sairastelusta. Nyt hän on kuitenkin jälleen täydessä terässä ja treenaa itseään kohti maailman huippua.

Suunnistajat keskustelevat jatkuvasti, mikä lajin kilpailumatkoista on kovin. Onko se nopeutta vaativa ja näennäisesti helposti suunnistettava sprintti, jossa pienikin virhe voi olla kohtalokas? Vai teknisesti vaativa keskimatka, jossa täytyy kirjaimellisesti olla koko ajan kartalla? Vai onko kovin matka sittenkin vanha kuningaslaji pitkä matka, joka vaatii maksimaalista fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä ja kykyä tehdä oikeita reittivalintoja? Kirsin valinta on selvä: pitkä matka on hänen lajinsa. Siinä hän voitti nuorten MM-kultaa ja siinä hän myös näkee suurimmat menestymismahdollisuutensa.
– Kaikki pystyvät juoksemaan kovaa 15 minuuttia, mutta 80 minuutin aikana jyvät erotellaan akanoista. Juoksulle pitää luoda rytmi ja soveltaa vauhtia. Suunnistustekniikassa on pitkälti kyse siitä, kuinka suunnittelee juoksevansa, Kirsi sanoo.

Kirsin puhuessa rakkaimmasta kilpailumatkastaan tulee hän samalla kuvailleeksi myös oman luonteensa: määrätietoinen, luja, kärsivällinen ja realistinen. Kirsin vahvuuksiin kuuluvat myös synnynnäinen sisu ja hyvä juoksutekniikka vaativissa maastoissa, mutta mieluiten hän nostaa esiin henkisen kantin.
– En anna periksi vaan nautin kovasta puristamisesta. Juoksun viimeisellä kymmenellä minuutilla löydän itsestäni usein voimia, joista en tiennytkään, hän sanoo.

Kirsin kotimetsät Merenkurkun seudulla on suunnistajapiireissä tunnettu jääkauden perintönä syntyneistä kivisistä maastoista, ja ne ovat hioneet hänen juoksutekniikkaansa.
– Jos olet oppinut juoksemaan näin vaikeassa maastossa, voit juosta missä tahansa.
Kun tavoitteet tulevat puheeksi, Kirsin realistisuus nousee esiin. Hän tietää, kuinka suunnattoman vaikeaa kaikista korkein huippu on saavuttaa ja kuinka paljon on kiinni sattumasta. Hänestä ei halua puhua ehdottomasta tavoitesijoituksesta, mutta maailman huipulle hän aikoo.
– Haluan tulla yhtä hyväksi aikuispuolella kuin olin nuorissakin, entinen nuorten maailmanmestari sanoo.

Opiskelu ja urheilu

Suunnistuksen ohella Kirsi opiskelee lääkäriksi Göteborgissa. Kuinka hän saa kalenterinsa sopimaan yhteen?
– Päätin lähteä opiskelemaan Göteborgiin, koska siellä opinnot ovat joustavia, ja suunnistusmahdollisuudet ovat mahtavat. Kun treenejä ei ole paljoa, ehdin opiskella enemmän ja päinvastoin. Mutta toki kuvio vaatii priorisointia, ja minun on hyväksyttävä etten voi olla samalla kertaa sekä luokan paras että huippu-urheilija.
Nuorten maailmanmestaruutta seurannut loukkaantumiskausi antoi lisää aikaa opinnoille, ja samalla Kirsi oppi paljon myös itsestään.
– Olen oppinut toipumisen merkityksen. Rasitusmurtumani ja sitkeät vilustumiseni johtuivat liian kovasta treenistä ja paineista, joita olin itselleni asettanut. Mutta koska olen luonteeltani eloisa ja energinen, ei ole ihan helppoa ottaa rauhallisesti!

[morgan_share_buttons]